perjantai 1. helmikuuta 2013

Keskisuomalainen 19.9.2007

Onko lakko hoitajien ainut vaihtoehto kunnon palkkaan?

Olisi todella kiva tietää, mikä mahtaa olla nimimerkillä "Potilas tärkein" (Keskisuomalainen 17.9.) kirjoittaneen henkilön ammatti. Mielestäsi ilmeisesti hoitajien olisi palkalla millä hyvänsä tehtävä työnsä hyvin, koska he ovat palveluammatissa, ja vielä tärkeässä sellaisessa.

Perussairaanhoitajan ohjeellinen opintoaika on 3,5 vuotta, tämä siis lukion tai ammattikoulun (keskimäärin 3 vuotta) jälkeen. Ensihoitajan ja terveydenhoitajan opintoaika on noin 4 vuotta. Opintotuki on tällä hetkellä niin pieni, että uskon useimpien hoitajaopiskelijoidenkin turvautuvan opintolainaan, jota on siis maksettava korkojen kanssa takaisin työllistyttyään.

Voisin helposti olettaa myös, että hoitoalalle pyrkivillä ihmisillä on useasti jonkinlainen hoitovietti, joten luultavasti heillä on myös useasti lapsia. Mielelläni soisin näinkin tärkeää työtä tekeville ihmisille myös oman asunnon, ja ehkä työssäkäynti vaatii myös autoa, jota tuskin nykyisillä hoitajien palkoilla kukaan ostaa ilman kalliita lainoja.

Kuka sairaan- ym. hoitajien palkkauksen kohtuullisesta tasosta pitää huolta, elleivät he itse?

Mikäli valtionpäämiehet törkeään tapaansa syövät jälleen sanansa, jääkö hoitajille paljon muita vaihtoehtoja kuin lakko? Valtio tahi kunta tuskin montaakaan päivää tulee toimeen ilman hoitajia, joten luulisi vähintään lakon edessä päättäjien nöyrtyvän.

Ymmärrän, että heidän saattaa olla vaikea ymmärtää etenkään kunnallisen puolen hoitajien ja asiakkaiden olosuhteita, sillä tuskin itsekään kansanedustajan palkalla käyttäisin muita kuin yksityisen sektorin terveydenhuoltopalveluja. Ja omaa palkkaahan on aina helppo nostaa.

Riikka Kaikkonen
opiskelija, lähihoitajan ylpeä tytär
Jyväskylä


Näin tuumasi tämä plikka vuonna 2007. Eikä tänäkään päivänä juuri häpeä tätä tekstiään, josta syystä päätti sen jääkaapin ovessa lehtileikettä tuijoteltuaan nettiinkin näpyttää. Sanasta sanaan. (Vaikka ehkä muotoisin nykyään muutamat lauseet hieman toiseen tapaan.)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti