torstai 11. lokakuuta 2012

Riikalla on asiaa

Ärrrsyttää, kun keksin vasta, että tuo otsikko olisi ollut hyvä blogin nimi. Damn.


Pakko kertoa, kun olin eilen ensimmäisessä vaalipaneelissani osallistujana, Cygnaeus-lukiolla. Oli aikas jännittävää. Auditoriossa oli paljon nuoria kuulijoita. Lisäkseni paneloimassa olivat Mimmi Vasemmistoliitosta, Samuel SDP:stä, Pertti Vihreistä, Veera Kokoomuksesta ja Arto Piraattipuolueesta. Oikein oli mukava keskustelu, ja olisin voinut jatkaa pitempäänkin. Omat ajatukset ei tulleet suusta ulos kovinkaan jäsentyneesti ja järkevästi, mutta ei mahda mitään. Kadehdin hieman tuota Piraattien Artoa, joka on tosi lahjakas argumentoimaan. Ehkä minäkin joskus kehityn, kunhan jaksan treenailla. Joskus on ollut taipumuksena lopettaa asiat, joissa en heti ole mestari, ja alkaa inhota niitä. Mutta jostain syystä pidin paneloinnista (kas kun en tapetoinnista), vaikken siinä oikein hyvä ollutkaan.


En ehtinyt dokumentoida kanssakamppailijoiden ajatuksia, mutta tulihan siellä aika vahvasti esille se, kuinka esim. Kokoomuksen ja Piraattien mielestä sote-menoista on säästettävä. Kuulemma niihin menee niin hurjasti rahaa, että niistä on pakko karsia. Vihreiden edustaja tajusi sanoa, että väestön vanhetessa on aika epätoivoista odottaa terveysmenojen pienentämistä, pikemminkin pitäisi hillitä kulujen kasvua. Sinällään kuulostaa jo järkevämmältä. Joku yleisöstä tiedusteli, että mistäs se sote-menojen suuruus ja kasvu johtuu. Kokoomuksen edustaja oli sitä mieltä, että menot on kasvaneet muun muassa siksi, että päättäjät eivät osaa kilpailuttaa palveluita oikein! Nappasin puheenvuoron, ja  mainitsin mm. kilpailutuksen mahdottomuudesta, aiheesta, josta valtuutettumme Riitta kirjoitti Keskisuomalaiseen informatiivisen jutun


Muuten mieleeni jäi kysymysten asettelu, tai väitteiden tarkemmin ottaen, joista piti äänestää lapuin kyllä tai ei, ja jouduin pariin otteeseen nostamaan molemmat. Inhoan sitä, kun ei voi vastata suoraan, mutta lauseiden asettelu oli sellainen, että se oli hankalaa. Samaan tyyliin, kun vaalikoneissakin. Itse koen vaikeaksi vastata esim. siihen, pitäisikö kunnallisveroprosenttia korottaa. Tiedän, että SKP on yleisesti sitä mieltä, että ei pitäisi korottaa, vaan muuttaa progressiivisemmäksi ja verottaa myös pääomatuloja. Olen samaa mieltä. Mutta voisin maksaa mieluusti 90-100%  veroa, jos valtio/kunta/yhteisö tarjoaa minulle kaiken tarpeellisen. Eli näin ollen kunnallisveroprosenttianikin voisi korottaa, kunhan myös saisimme vastineeksi enemmän ja parempaa.


Lisäksi esim. bussiliikenteen kilpailutus on vaikea kysymys, johon pelkkä joo tai ei, ei riitä. Mielestäni ei ole hyvä, että bussiyhtiöllä on monopoli kaupungin liikenteestä, mutta paras ratkaisu olisi kunnan omana tuotantona järjestetty, asiakkaille maksuton bussiliikenne. Jos vaihtoehdot ovat yksityisen monopoli tai kilpailutus, kilpailutus on parempi, mutta se ei ole myöskään paras ratkaisu.


Sellaista asiaa tällä hetkellä eiliseltä. Kohta puoliin lähden kaupungin järjestämään vaali-infotilaisuuteen. Ou jee, saa nähdä, millaisia ajatuksia sieltä tarttuu mukaan. Ehkä niistä lisää huomenna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti