maanantai 6. huhtikuuta 2015

Terveyspalveluiden tila

Ilokseni minua lähestyttiin sähköpostitse erään ihmisen toimesta eduskuntavaaliehdokkuuuteni vuoksi. Minulta tiedusteltiin mielipidettä terveydenhoidon tilasta Keski-Suomessa ja sitä, mitä konkreettista aion tehdä kauniiden vaalilupausten toteutumisen eteen. Päätin julkaista vastaussähköpostini hieman muokattuna täällä blogissani:
 
Olen ehdottomasti sitä mieltä, että terveydenhuollon laatua pitää parantaa. Missään nimessä resursseja ei saa vähentää, vaan esim. alati leikatut valtionosuudet pitää nostaa riittävälle tasolle, jotta kunnilla on mahdollisuus hoitaa tehtävänsä kunnolla. Ne keinot, joiden avulla terveydenhuolto voidaan hoitaa mahdollisimman edullisesti ovat 1) kattavat julkiset palvelut (sillä yksityinen tulee yleensä lopulta kalliimmaksi) 2) ennaltaehkäisevään ja riittävään, oikea-aikaiseen hoitoon panostaminen (eli jokaisella tulee olla siihen mahdollisuus). Muuten terveydenhoidosta ei voi tinkiä, ei laadusta eikä määrästä, joten em. ovat oikeastaan ainoat keinot ns. tehokkuuteen.

Mutta mielestäni on ihan oikein, että sosiaali- ja terveysmenoihin menee julkisen sektorin rahoista iso osa, sillä nuo palvelut tuottavat vaikeammin mitattavaa hyvinvointia, eivätkä rahaa; mutta ne ovat se tärkein yhteiskunnan tehtävä koulutuksen ohella. Yhteiskunta on olemassa meitä ihmisiä varten, samoin markkinat ja talous; ei missään nimessä päinvastoin.

On erittäin tärkeä muuttaa asenneilmapiiriä. Suomi on tällä hetkellä rikkaampi kuin koskaan (mitattuna esim. BKT/kansalainen) ja meillä on oikeasti varaa paljon parempiin palveluihin, jos niihin halutaan panostaa. On totta, että meillä ei ole pidemmällä tähtäimellä varaa nykyisen laajuisiin ja tasoisiin palveluihin, vaan niitä pitää parantaa ja laajentaa! Jo nyt köyhät kuolevat Suomessa n. 12 vuotta aiemmin kuin varakkaat. Eriarvoistuminen on siis pitkällä ja tilanne pitää muuttaa. Yhtenä merkittävänä keinona paremmat sosiaali- ja terveyspalvelut mahdollisimman edullisena asiakkaalle. Esim. terveysasemapalvelujen tulee olla asiakkaille maksuttomia, jotta ihmiset voivat hoitaa itseään tarpeen mukaan.

Toisaalta jo nyt rahaa syydetään paljon osakkeenomistajien taskuihin, kun julkiselta puolelta lakkautetaan omaa toimintaa ja ostetaan niitä (usein ylikansallisilta suur-)yrityksiltä. Puheissa yleensä tajutaan ennaltaehkäisevien palvelujen tärkeys, mutta niihin ei konkreettisesti panosteta tarpeeksi. Ihmisiä ei saa syyllistää heidän sairauksistaan tai työkyvyttömyydestään tms., vaan heille tulee tarjota matalan kynnyksen palveluja tarpeen mukaan. Olisi tärkeää, että kaikille sosiaali- ja terveyspalveluita enemmän tarvitseville ihmisille nimettäisiin yksi päävastuussa oleva “tukihenkilö”, joka osaisi ohjata asiakasta oikeisiin paikkoihin, tiedottaisi asiakkaalle hänen oikeuksistaan ja kaikista tarjolla olevista palveluista. Monet ihmiset tarvitsevat nykyään useita eri palveluja, mutta palvelujärjestelmän monimutkaisuuden vuoksi moni uupuu, eikä jaksa tai osaa hakea kaikkia tarvitsemiaan palveluja. Tämä tilanne paranisi tuki-/vastuuhenkilön avulla.


Jyväskylässä (ja varmasti melkein kaikkialla) psykiatrian ja päihdehoitojen saralla on paljon kehitettävää ja monet asiat tosi huonolla tolalla. Useammankin kerran olen ollut läheiseni kanssa Keskussairaalassa ja muissa paikoissa vaatimassa hoitoa, kun sitä ei ole millään haluttu antaa. Tiedän todellakin, miten kammottavaa on, kun hoitoa ei saa edes halutessaan!
Esimerkki: Kävin ystäväni kanssa tk-lääkärissä ja hän lupasi lähetteen psykiatrian polille. Odotettiin aikaa postissa tulevaksi, vihdoin 2 kk päästä tuli paperi “ei tarvetta hoidolle”. Noin puolen vuoden päästä olin ystäväni kanssa Keskussairaalassa hänen yritettyään itsemurhaa. Huutamalla siellä pää punaisena, ettei häntä voida kotiuttaa, sain hänet Kangasvuoren sairaalaan. Yhdeksi yöksi. Sen jälkeen avopuolelta löytyi hoitoa.
Tilanne on todella järkyttävä ja se on pakko muuttaa!

Talousnäkökulmastakin ihmisen hoitaminen on aina kannattavampaa kuin hoitamatta jättäminen, inhimillisestä näkökulmasta puhumattakaan. Ennalta ehkäisy ja aikainen puuttuminen ovat myös aina taloudellisesti kannattavampaa, ja säästävät todella paljolta kärsimykseltä ja tuskalta. Vaikka kannatan ennaltaehkäisyn resurssien parantamista, täytyy myös ns. korjaavalle puolelle lisätä resursseja, sillä aina ennaltaehkäisy ei vain toimi.


Vielä niihin konkreettisiin asioihin:
  1. Teen kaikkeni sen puolesta (eduskunnassa ja politiikassa, järjestöissä toimimalla, muun kansalaisvaikuttamisen avulla ja henkilökohtaisessa elämässäni) että jok’ikinen ihminen kokee olevansa arvokas ja ansaitsevansa pelkkää hyvää!
  2. Jokaisen tulee saada tarvitsemansa hoito ja apu viipymättä, omaan varallisuuteen katsomatta!
  3. Terveydenhoidon resursseja on lisättävä merkittävästi! Valtionosuudet on palautettava riittäviksi. Sosiaali- ja terveyspalveluja tulee parantaa ja lisätä julkisella sektorilla lisäämällä henkilökuntaa vanhoihin toimipisteisiin sekä perustamalla uusia yksiköitä. Siten saadaan myös vähennettyä työttömyyttä. 
  4. Tuo mainitsemani tukihenkilösysteemi voitaisi ottaa käyttöön aina, kun ihmisellä on enemmän kuin 2 kontaktia eri sosiaali- ja terveyspalveluihin, jos ihminen sitä itse haluaa. On tärkeää, että ihmiset saavat avoimesti tiedon omasta hoidostaan ja mahdollisista vaihtoehdoista. 
  5. Kamppailen aktiivisesti 1200 €/kk verottoman perusturvan puolesta kaikille, jotka eivät pysty muuten toimeentuloaan hankkimaan! Se auttaisi jokaista sairasta, jonka työkyky on alentunut. Kun riittävä toimeentulo on taattu, poistuu yksi suuri stressitekijä elämästä, jolloin parantuminen helpottuu. On todella väärin, että sairaat ihmiset joutuvat taistelemaan toimeentulonsa puolesta ja ahdistumaan köyhyydestä.
  6. Aina kun suunnitellaan jotain uusia palveluja tai muutoksia niihin, tulee konsultoida tosissaan asian todellisia asiantuntijoita eli palvelun käyttäjiä itseään!
  7. Palveluille on asetettava sitovat, kunnolliset kriteerit, joista ei voida joustaa! Kriteerien toteutumista tulee valvoa aktiivisesti.

Olen melkein valmis sosionomi (amk) ja halu auttaa ihmisiä, vaikuttaa palveluiden epäkohtiin sekä muuttaa maailmaa paremmaksi ovat ajaneet minua tälle alalle sekä politiikkaan. Uskon, että voimme muuttaa maailmaa paremmaksi, meillä on siihen varaa, jos niin halutaan!

Jos haluat vielä jatkaa keskustelua tai kysyä jotain, tee se! Muista, että potilasasiamieheen voi ottaa aina yhteyttä, jos hoidossa on valitettavaa. Ja jos et jaksa tehdä sitä itse, voit laittaa myös minulle viestiä, niin voin auttaa parhaani mukaan. Toivon sinulle kaikkea hyvää!! Toivottavasti jaksat kamppailla tai sinulla on joku, joka jaksaa tehdä sen puolestasi omien oikeuksiesi eteen ja saat kunnollista hoitoa ja tukea. Sillä sinä olet arvokas ihminen juuri tuollaisena ja ansaiset kaiken tarvitsemasi ja onnellisen elämän! Yhteiskunnan tehtävä on huolehtia kaikista ja taata jokaiselle puitteet hyvinvointiin.

Ystävällisin, ymmärtävin ja rohkaisevin terveisin,
Riikka Kaikkonen     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti